Ikigai

Ikigai utgår från hur vi lever våra liv, lever vi efter vårt inre syfte?

Vad är anledningen till att du överhuvudtaget kommer up ur sängen på morgonen? Vad är det som är värt att leva för?

Inom Ikigai finns det dissonanser med vad vi gör och vårt inre syfte, när det vi gör inte överensstämmer med vårt inre syfte och våra handlingar kommer obehagskänslor vilka vi ofta förtränger genom tillfällig tillfredsställelse, det kan vara allt från alkohol, sötsaker, överdrivet tränande, ätande eller något som bara ger vårt dopaminsystem en tillfällig kick tills det att vi känner behagskänslor, men de tillfälliga lyckorusen är inte svaret på vad som egentligen stör vår inre harmoni, när de behag känslorna avtar kommer obehagskänslorna tillbaka igen, sen är vi tillbaka till ruta ett , vi tar till våra surrogat för att dämpa den dissonans som finns. Vi tror att tillfälliga belöningar är lösningen på våra problem, inga problem löses med att fly från dem, de kommer att finnas kvar, lösningen är att ta reda på sitt inre syfte och leva efter det. Materiella tillgångar och pengar är inte heller det lösningen, vilket det finns klara evidens för, vi kan inte köpa sinnesro med pengar, vår sinnesro kommer inifrån, när vi får kontroll på vårt inre får vi harmoni och glädje vilket ger en effekt på din omgivning, ta kontroll på dina tankar så kommer du att få kontroll på ditt liv.

  • Vilket är vårt livssyfte? Varför existerar vi överhuvudtaget?
  • Vad älskar vi att göra, vilken passion har du?
  • Vad är vår vision? Hur ser en den mest perfekta av världar ut?
  • Vad är vår mission, vad behöver vi göra för att tillfredsställa passion och vision?
  • Vad är du bra på? Kan du få betalt för det du är bra på?
  • Lever du efter din egen vision eller någon annans?

Alla våra handlingar styrs från vår hjärna, vår egen databank och processor, vår gärna väger endast 2% av vår kroppsvikt men förbrukar 25% av vår energi, det är jobbigt att tänka, därför skapar vi oss vanor som blir automatiserade så att vi slipper anstränga vår hjärna.

Det finns mycket skräp i vår hjärna som ställer till det för oss,vår personlighet beror på det vi har mellan öronen, genom livet har vi skaffat oss åsikter och sanningar som kanske inte är helt korrekta, vår hjärna är inte så perfekt, den blandar och ger när vi ska fatta beslut, vi är inte så rationella som vi tror, det är en av orsakerna till den mänskliga faktorn, vi gör missräkningar och missbedömer efter humör och årstid. Kom ihåg att ingen av oss är perfekt, vi är bara människor och väldigt påverkansbara.

Vi tar in information genom våra sinnen, vilka inte heller är helt tillförlitliga, vi kan inte tro på allt vi ser och hör. Som ni kan se på bilden så finns det väldigt mycket uppe i kontoret som ställer till det för oss. Allt som sker omkring oss påverkar vårt sinnestillstånd och vårt beteende, med ökat medvetande om att vi kan påverka oss själva i varje situation så kan vi själva påverka vårt sinnestillstånd, vilket innebär att vi själva kan påverka våra känslor, vilka är styrda från vår reptilhjärna, den del som gör att vi ska slåss, fly eller spela döda.

Det är vår amygdala som styr vår respons på att snabbt reagera, men som tur är har vi människor utvecklats med mer hjärna än så, vi har vår prefrontala cortex som är vårt ”sunda förnuft”, människor som lever under hög stress (mycket kortisol) och press under längre tid kommer att få störningar i systemet, de blir mer känsliga och reagerar starkt på yttre stimuli, de är lätt påverkansbara, men det finns hjälp att få för att bli mentalt stark och mindre påverkansbar, men det kräver hjärnträning, mentalträning, mindfulness eller något annan hjärnträning där det gäller att bli mer medveten om att vi kan påverka våra tankar, våra tillstånd och våra känslor.

Hjärnan påverkar mycket i vårt system men det finns mer som påverkar oss, vi människor är väldigt komplexa och för att komma i ett harmoniskt tillstånd måste alla system vara symbios, vårt kroppstillstånd påverkar även vår hjärna, vem tänker klar när magen är i otakt? Vi behöver även se över resten av maskineriet, det går inte att må bra i en del av systemet om resten försummas, vi måste även ta hand om vår kropp och vår själ och se till att allt får den service det behöver, från kost till motion och hjärnträning.

Mycket av vår hälsa och vår mentala förmåga kan vi styra själva genom att ständigt vilja utvecklas till att bli bättre och skapa en värld där det finns mer omtanke och kärlek för varandra, mår vi bra själva kan vi skapa en välmående värld.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: