5 Steg till en bättre självbild

Vår självbild är hur vi väljer att se på oss själva, precis så ”hur vi VÄLJER att se på oss själva”. Vår självbild påverkas självklart av våra livserfarenheter och vi har alla olika livserfarenheter och med detta även individuella självbilder vilka kan vara väldigt förvrängda. Min egen självbild är att jag alltid gör mig mindre än vad jag egentligen är och att jag inte ser mina kunskaper och erfarenheter så som de verkligen är.

KAIZEN IKIGAI

Men genom feedback från omgivningen så har jag insett vilken potential jag besitter, vår självbild påverkas av det vi har genomgått och varit med om, våra övertygelser blir vår sanning och påverkar hur vi ser på världen och det som händer oss. Har man en negativ självbild tenderar man att låsa på den kritik vi får, vi fokuserar och förstärker våra misstag och fel, vi hamnar i ett ekorrhjul av negativa nedvärderande tankar om oss själva.

Vår självbild påverkar oss hur vi känner och beter oss, vår självbild kommer att avspegla det vi gör, våra handlingar, när vi gör det vi har tänkt oss kommer vi att förstärka vår beteende oavsett om det går bra eller dåligt, det som går bra vill vi fortsätta med och det som inte går så bra vill vi sluta med. Får vi för mycket motgångar eller utebliven respons på det vi gör är det lätt att resignera, vi tappar förtroendet och även känslan för det vi gör. Det är då vi tar det säkra för det osäkra, vi slutar att utmana oss själva för att slippa känslan av obehag om vi inte skulle lyckas.

Ge beröm för bra och goda handlingar

Vi får alla en inre belöning för att upprepa det som känns behagligt, att visa uppskattning för bra goda handlingar är aldrig fel, visa uppskattning och ge mer positiv beröm till din omgivning.

Kom ihåg att om vi undviker att göra saker på grund av en negativ självbild kommer vi fortsätta att undvika saker och förstärka vår egna negativa självbild och som vi ser på oss själva kommer andra att se på oss, vi förmedlar vår självbild till vår omgivning och får feedback tillbaka.

Vår självbild är aldrig en rättvis avbild av vem vi är, att förändra sin självbild är att förändra hur vi ser på oss själva, inte att förändra den vi är.

Att förändra sin självbild är en uppenbarelse, genom att börja se på oss själva genom ett nytt sätt kommer vi att förändra vår självbild.

Vår självbild är den vi TROR att vi är, men vi har alltid ett val i att välja hur vi ska bete oss, vi blir inte en annan människa genom att ändra självbild, vi väljer bara en ny roll att vara, vi har alla större förmågor än vad vi ser hos oss själva och vi har alla förmåga till att bli vårt bästa jag.

Var den du är

Acceptera dig själv och den du är, med både fel, brister, styrkor och förmågor. Vi är inte våra misstag eller våra handlingar, det är bara något vi gör. Ibland fastnar vi i våra misstag, men våra misstag betyder fasen inte att vi är misslyckade, vi är den vi är och det finns inga misstag eller misslyckanden, det finns 1000 sätt att göra på fel sätt, den enda som kan misslyckas är den som inget gör.

1. Gör en lista

Gör en lista med två kolumner där du kan skriva ner dina positiva och negativa drag. Uppmärksamma dina styrkor och förmågor, öka din självmedvetenhet. Du kommer att bli överraskad över hur mycket positiva förmågor du besitter.

2. Sluta kritisera dig själv

Vi är aldrig våra misstag, döm inte dig själv så hårt, behandla dig själv som din egen bästa vän. Leta efter det positiva i det du företar dig, lär av det som går fel istället för att grotta ner dig i det negativa.

3. Skriv dagbok

Innan du går och lägger dig, skriv en dagbok, skriv 5 bra saker du har lyckats med under dagen. Skriv även ner det du behöver sova på. När vi skriver ner saker blir de konkreta och flyttas från hjärnan till ett papper, se till att få minst 8 timmars sömn varje kväll.

4. Byt kritik mot uppmuntran

Observera ditt tal till dig själv, hur kommunicerar du till dig själv, har du kritisk kommunikation eller säger du uppmuntrande saker till dig själv? Bli mer medveten och uppmärksam på ditt inre samtal.

5. LE – så mycket som möjligt

Inget är så allvarligt att det inte går att le lite grann, när vi ler skapar vi mer av må bra hormoner i kroppen och det skapar en bättre självkänsla.

Fortsätt din egen resa och ta reda på dina själv-värden, ditt inre syfte med varför du kommer ur sängen på morgonen.

Ta reda på dina själv-övertygelser som inte är sanna, du är alltid mer än vad du tror. Det gör du genom att skriva din lista.

Med ökad medvetenhet om din egen storhet kommer du att få ökat själv-förtroende.

När du jobbar med att uppmärksamma på dig själv ökar din själv -kännedom, när du vet vem du är och vilka förmågor du bär på blir du medveten om din storhet.

KÄNN DIG SJÄLV – BLI SJÄLVMEDVETEN

Kaizen Ikigai

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

En tanke på “5 Steg till en bättre självbild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: