Den farliga palmoljan

OM PALMOLJA

Palmolja utvinns ur frukten från oljepalmen (Elaeis guineensis). De största odlingarna av oljepalm finns i Indonesien och Malaysia. Oljepalmen kan skördas flera gånger på en säsong och ger cirka fem gånger så hög avkastning per areal jämfört med andra oljeväxter. Palmolja står för cirka 30 procent av världsproduktionen av vegetabiliska fetter och oljor. Palmolja består till största delen av den mättade fettsyran palmitinsyra.


I Sverige är de vanligaste källorna till palmolja hushållsmargarin, bordsmargarin, småkakor, konditoribitar, vetebröd och wienerbröd. Flertalet av dessa livsmedel bör vi begränsa intaget av, då de har högt energiinnehåll och innehåller inga eller mycket små mängder näringsämnen.

Vad vi äter påverkar i hög grad viken typ av mikroorganismer vi har i tarmen. Förutom att hjälpa till med matsmältningen kan dessa också påverka vårt mentala tillstånd, visar flera nya studier. Så vi är både vad vi äter OCH de mikroorganismer vi har i tarmen .

Nutella den snabbaste vägen till inre infektion, ohälsa, diabetes, kardiovaskulära sjukdomar, tidigt åldrande och tidigare död.

Mikroorganismerna spelar en viktig roll i vår tarm, men vi är också utrustade med ett enteriskt nervsystem (ENS) bestående av ca 500 miljoner nervceller. Dessa sitter längs hela tarmen i ett komplext nätverk och kontrollerar tarmrörelser, utsöndring av elektrolyter och vatten samt blodcirkulationen. ENS är indelat i två sammanvävda nätverk av nerver, ett myententeisk placerat mellan de två muskelskikten detta kontrollerar huvudsakligen tarmrörelserna och ett submukosalt som sitter i submukosan och kontrollerar tarmsaft utsöndringen.

Magens nervsystem utgörs av miljontals nervceller komplext kopplade till varandra i ett nätverk som omfattar hela mag-tarmkanalen. Nervcellerna ligger inneslutna i tarmväggen i ansamlingar, ganglier, med ett hundratal celler i varje. Härifrån kan de känna av tillståndet i magtarmkanalen, till exempel fett och socker i tarminnehållet, eller hur utspänd tarmväggen är, men de kan också omsätta denna information i handling – som att öka utsöndringen av tarmsaft eller påverka tarmrörelserna. Det är detta som är så avancerat att man har gett det ”hjärnstatus”.

Fett som dödar

Palmitat har en direkt dödande effekt på nervcellerna i magen och effekten är mycket starkare än med andra substanser.

Palmitat är en fettsyra som förekommer i stora mängder i fet mat och som ofta återfinns i höga koncentrationer i blodet hos överviktiga personer.
När vegetabiliska fetter och oljor upphettas till mycket höga temperaturer kan det bildas skadliga ämnen som bland annat kan öka risken för att få cancer. Produkter som innehåller palmolja har visat sig ha relativt höga halter av dessa ämnen, men det kan även finnas i andra vegetabiliska oljor.

Så undviker du infektion

Undvik snabba kolhydrater och sockerrika produkter som exempelvis kakor, bullar, jäst, öl, vin, socker, vitt bröd, pizza och snabbmakaroner. Ät i stället rena produkter, som är fria från kemiska tillsatser och färgämnen som kött, fisk, fågel och grönsaker.

Använd ett bra anti-svampmedel, exempelvis kaprylsyra som finns att köpa i hälsokostbutiker, finns i MCT olja vilket är kokosolja, viktigt är att skilja på kokosolja och palmolja.

MCT kan delas in i fyra grupper baserat fettsyrans kollängd:

Kapronsyra – 6 kolatomer (C6)
Kaprylsyra – 8 kolatomer (C8)
Kaprinsyra – 10 kolatomer (C10)
Laurinsyra – 12 kol (C12)

Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom
MCT kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och förhindra utvecklingen av metabola syndromet. Detta beror på att fettsyrorna är antiinflammatoriska, lättsmälta, gynnar viktkontroll och är lätta för kroppen att använda.

Medellånga fettsyror omvandlas till ketoner som används av kroppen som energi. Kroppens energinivå och värmeproduktion (termogenes) ökar och därmed även förbränningen, vilket är gynnsamt för viktkontroll.

Bidrar till bättre kognitiv funktion
Hjärnan består till stor del utav fettsyror och behöver en stadig leverans av fett genom kosten för att fungera optimalt. Här har man sett att medellånga fettsyror har förmågan att skydda hjärnan, ge den bränsle och gör att den kognitiva funktionen fungerar bättre

Socker ligger bakom dålig hälsa – inte mättat fett

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: