Vi mänskliga faktorer

Paradigmskifte

Fokus är numera flyttat från att ständigt söka efter risker och fel som vi begår, oftast gör vi saker väldigt bra, men det uppmärksammas sällan eller aldrig, människans natur är att leta efter avvikelser men de leder sällan till någon kreativ utveckling. Vi behöver flytta fokus till att börja se det som går bra och förstärka allt det positiva vi gör, annat fastnar vi i det gamla mönstret.

Bad Apple Teori
eller
HUR HAMNADE ÄPPLET DÄR?

Ett företags humankapital består av faktorer såsom kompetens, motivation, värderingar, kreativitet och utvecklingsmöjligheter. Dessa faktorer utgör några av de viktigaste immateriella tillgångarna. Medarbetarna ska tillåtas utveckla sin kompetens och känna sig motiverade, det gynnar både företaget och medarbetarna. Humankapitalet är dessutom kostsamt i den bemärkelse att medarbetarna ständigt bör vidareutvecklas. Utvecklingsprocesser av olika slag är ofta tidskrävande att implementera, men en sund och frisk medarbetare är bästa tillgången, utan medarbetare inget företag.

Den mänskliga faktorn

Den mänskliga faktorn beror oftast på en mängd bidragande orsaker till en händelse eller incident, alla utredningar som genomförs är till för kontinuerlig fortbildning inom en organisation, att leta efter syndabockar är passerat, de flesta av oss vill göra ett bra arbete, fast ibland blir inte utfallet efter förväntat. Vi gör alla fel och misstag, vi är alla Mänskliga Faktorer och fattar inte alltid de bästa rationella besluten, vi är bara människor med förutsättningar och begränsningar som ständigt påverkas av vår omgivning.

Vi får det som vi fokuserar oss på, letar vi ständigt efter det negativa och det som är fel missar vi mycket av det som fungerar och är positivt. Idrottsutövare fokuserar sig alltid på det som fungerar och går bra, de förstärker ständigt det positiva och det som fungerar och utvecklar sin förmåga på det bra, genom vår utveckling från det vi var små har vi lärt oss saker genom att härmas och det kan vi fortsätta med, vi kan härma professionella människor och bli bättre på det vi gör istället för att se till alla misstag och fel som vi gör, visst ska vi lära oss av det som gick fel men att lägga för stort fokus på det gör att vi blir problemfokuserade istället för lösningsfokuserade.

Det viktigaste när man ska lösa ett problem är nämligen att lära sig formulera problem och hålla isär vad som är symtom, orsaker och lösningar. Något som folk ofta inte klarar av med följd att problemlösningsarbetet blir mindre lyckat och dessutom i många fall onödigt kostsamt. För att bli en bra problemlösare och nå framgång med förbättringsarbete måste man alltså lära sig förstå problem. Problem i sin tur är bara uppgifter som ska utföras, har vi inte problem får vi tristess, vi behöver utmaningar.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: