

Jag har genom åren haft föreläsningar om den Mänskliga Faktorn och har då tagit upp hur onödigt det är att stressa och oroar sig i onödan. Visste ni att vi har runt 60,000 -90,0000 tankar som snurrar runt i huvet under ett dygn, en ansenlig summa tankar som vi tänker, vi är exceptionella varelser. Vår hjärna är helt fantastisk om det inte vore för att vi har lättare för att fastna för negativa tankar än för positiva, orsaken till detta är att vi har fått med oss från evolutionen för att överleva är att vara försiktiga och rädda för det som är okänt.

Nu kanske ni förstår varför alla ”nyheter” vi får handlar om elände, elände och elände…. Det har sin orsak till att det berör oss och vi tar till dåliga nyheter lättare än goda nyheter. Tänk att få höra nyheter om hur bra allting egentligen är.
Det är faktiskt så att de goda nyheterna är betydligt fler än de negativa, ändå så fastnar vi i det som är dåligt och med tanke på hur mycket vi tänker på en dag så kommer vårt fokus att finna mer dåliga saker, vi människor är mästare på att sätta samman den information vi tar emot för att kunna få en verklighet.

Det vi fokuserar oss på i livet drar vi till oss, det handlar inte om något hokus pokus eller universum, universum är totalt likgiltigt för vilka vi är och vad vi gör. Det handlar om hur vår hjärna fungerar och biokemiska processer.
90 % av det vi är rädda för kommer aldrig att inträffa
Om det nu förhåller sig så att 90% vi går omkring och är rädda för aldrig kommer att inträffa, vad finns det då att vara rädd för?
10 % återstår, min tanke är att vi kan aldrig vaccinera oss mot framtida händelser, ”shit happens”, vad som helst kan inträffa, vi vet aldrig när, hur, vem, vad eller var skiten träffar fläkten. Vi är lämnade åt något okänt – framtiden. Om jag nu går och dränerar en massa energi på något som troligtvis aldrig inträffar eller oroar mig för något jag inte vet något om, hur dumt är det på en skala till 10?

När vi gör det som skrämmer oss och som vi är rädda för kommer vi att inse det onödiga i att vara rädd, vi växer som individer när vi utmanar oss själva och expanderar, när vi kliver utanför vår säkra komfortzon och tar klivet ut i det okända kommer vi att känna oss levande. Fokusera på de rädslor som hindrar dig att utvecklas och utmana dessa, fokusera på det som DU kan kontrollera och ta kommandot och kontrollen.

”If life seems jolly rotten,
There’s something you’ve forgotten!
And that’s to laugh and smile and dance and sing,
When you’re feeling in the dumps,
Don’t be silly chumps,
Just purse your lips and whistle — that’s the thing!”
- Om du visste att du kunde hantera allt som kom i din väg, vad skulle du då vara rädd för?
Att ta sig igenom en rädsla är mindre skrämmande än den underliggande känslan som kommer inifrån av att känna hjälplöshet. Människor som vägrar tar risker lever med en känsla av skräck som är långt mer allvarlig än vad de skulle känna om de tog risker som är nödvändiga för att göra dem mindre hjälplösa – de vet bara inte om det!

Om alla känner rädsla varje gång de närmare sig något helt nytt i livet och så många ändå hängivet slänger sig in i det, så måste vi inse att det inte är rädslan som är problemet.
- Sluta att lägga skuld på yttre krafter för dina negativa känslor om livet. Ingeting utanför dig själv kan kontrollera ditt sätt att tänka eller dina handlingar.
- Sluta anklaga dig själv för att inte ha kontroll, du gör alltid så gott du kan.
- Var medveten om när du tar på dig din ”offerkofta”, skaffa dig självkännedom och självinsikt varje gång du inte tar ansvar över det du är , har, gör eller känner
- Var uppmärksam på din största fiende, ditt inre tjatter. Ta kontrollen och styr om dina tankar.
- Gör en lista på alla ”fördelar” som håller dig fast, att skriva ner inlärd hjälplöshet ger dig nytt perspektiv och andra lösningar.
- Kom ihåg att du har oändliga valmöjligheter i de flesta situationer, välj den väg som är utvecklande både för dig och din omgivning.

