Att bygga hjärnvägar

Vår hjärna är fantastisk och ändrar sin struktur under hela vårt liv. Den anpassar sin struktur efter den miljö vi lever i och de uppgifter vi ställs inför. Det är detta som kallas för att hjärnan är plastisk och innebär att vår hjärna omorganiserar sig så att vi som individer hela tiden lär oss nya saker och kan förbättra vår hjärnas funktioner. Detta innebär även en möjlighet att till viss del reparera skador och förhindra sjukdom i hjärnan.

Vi formar våra hjärnvägar efter hur vi tänker

Hur vår hjärna formas och utvecklas är helt beroende på vad vi tränar den att göra och vilka områden vi stärker, allt beror på vilka delar av hjärnan som får jobba. Hjärnan är som en muskel, den utvecklas med nya kopplingar (synapser) mellan nya neuroner desto mer vi utsätter den för påfrestning, vi bygger nya hjärnvägar inom de områden som vi använder mest.

Kontexten påverkar, hur vi ser på oss själva, vilket språk vi använder och vilka tankar vi har. Vill vi få till en förändring av vårt beteende så måste vi ändra vårt sätt att tänka, vara observant på i vilken miljö vi befinner oss och se till att vi ändrar språket både till oss själva och till andra. Vi kan göra omstruktureringar av vår hjärna genom medveten träning och skapa oss nya hjärnvägar som förändrar vår kognitiva uppfattning till det bättre för bättre välmående.

Bilder på krig och och elände påverkar hjärnans utveckling

När vi ser på bilder eller när vi ser på nyheter som ständigt ger oss negativa nyheter omformar det vår hjärna, vi börjar fokusera på det som vi har omkring oss, vi är genom evolutionen programmerade till att uppmärksamma faror och det som kan skada oss. Därav fastnar vi i en dålig kontext och fastnar i den likt att köra runt i en rondell, vid varje varv förstärker vi och bygger nya hjärnvägar för det som är dåligt.

Våra tankar fastnar som bilar i en cirkulationsplats

Våra tankar fastnar som bilar i en cirkulationsplats och vid varje varv får vi nya kopplingar mellan neuroner och skapar nya hjärnvägar. Vill vi ändra vårt sätt att tänka, ändra vanor och beteende måste vi ta oss ur cirkulationsplatsen, ta första bästa utfart ut och kör mot ett bättre område och bättre alternativ där det är frid, fred och harmoni, som vanligt krävs det arbete och mental- tanketräning. Allt går bara vi vill.

Bildresultat för kramar
Ersätt ditt liv med mer kärlek

Vi får det vi fokuserar oss på och vår hjärna skapar nya vägar, hjärnvägar och nya cirkulationsplatser som gör att vi mår så mycket bättre om vi byter vår kontext, vårt tal till oss själva till något mer kärleksfullt och positivt. Glöm bort Jantelagen och fokusera på Lars-Eric Uneståhls Vikingalag, byt fokus byt tankar och ändra till vad du säger till dig själv.

  1. Tillvarons största gåva är jag själv
  2. Alla människor kan lära sig något av mig
  3. Mina tankar är mer komplicerade än alla datorer
  4. Mina känslor är lika viktiga som andra människors känslor
  5. Det jag säger är väl värt att lyssna på
  6. Det jag gör är väl värt att uppmärksamma
  7. Jag respekterar mig själv och finner att andra gör det också
  8. Jag skrattar åt mig själv med ömhet och värme
  9. Jag har full rätt att må bra på alla sätt
  10. Jag är unik, det finns ingen mer som jag

Du kan inte få ett bra liv omgiven av ”toxic people”, skräpkultur, skräpmat, negativ kontext och ett negativt inre tal till dig själv, för att bli stark och välmående krävs en kost som är näringsrik, att du ger dig själv det bästa förutsättningarna genom att se över dit liv och leverne, din omgivning och det viktigaste är att du sätter ett högt värde på dig själv. DU ÄR MER ÄN DU TROR.

http://www.mentalstark.nu

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: