Kaizen Ikigai del I

Kaizen Ikigai är två begrepp som härstammar från Japan, jag har genom decennier praktiserat Japansk stridskonst och har märkt att mycket av den kultur som de har i Asien, då främst i Japan och Kina är den kultur som passar oss människor bäst, då menar jag inte den kommersiella kulturen utan den urgamla kultur som de har när det gäller tankar kring livet och hur vi ska leva det. Den urgamla filosofiska läran om livet.

Ikigai

Ikigai, vad får oss upp ur sängen på morgonen, vad är värt att leva för, vad i livet värderar vi mest över allt annat? När du vet det har du funnit din ikigai, det påminner om den blomma du kan se ovan, i centrum av blomman har vi vår ikigai – vår själ, det som ger oss mening i tillvaron. Kronbladen är det som vi gör för att ge näsring till vår ikigai.

IKIGAI

Själen

Kronbladen är placerade runt centrum, vårt ikigai och överlappar varandra och har grundvärdena vad du älskar att göra, vad världen behöver, vad vi kan få betalt för och vad vi är bra på, alla har vi talanger och är bra på något, att finna harmoni i livet är att leva efter ikigai och se till att samtliga kronblad får sin beskärda del.

Passion

När vi gör det som vi älskar att göra, när vi har vår vision, vår passion, när vi gör något som ger något till världen, när vi vårt yrke blir vår hobby och när vi gör något som vi är väldigt bra på kommer vi in i ett harmoniskt ”flow” tillstånd, allt går lekande lätt och bekymmersfritt. Mellan kronbladen i ikigai kan det uppstå friktioner, vi känner missnöje med något som stör vår ikigai, vilket det gör för alla, det som stör och som gör att vi känner obehag är en kommunikation till oss själva att vi behöver göra livsförändringar.

Ekorrhjulet

Hinder

Vi hamna alla i vårt egna ekorrhjul, dagarna går och livet rinner iväg, inget händer som leder till utveckling, att ständigt göra samma saker utan reflektioner över livet och varför vi gör det vi gör leder till stagnation och avveckling, när vi hamnar i vårt ekorrhjul försvinner vår vision och passion, vår kreativa förmåga avtar och vi gör bara det som bli nödvändigt, vi gör inte saker genom hjärtat och det vi vill göra, vi gör saker för att vi känner att vi måste göra det, vi har låst fast oss själva i ett hjul som är svårt att ta dig ur och snart börjar en inre hjälplöshet att rota sig, det är då vi behöver nöhra oss.

NÖHRA

För att ta oss vidare och komma ut ur vårt ekorrhjul kan vi behöva hjälp, alla har vi vårt önskade läge och önskade tillstånd. Vi befinner oss i vårt Nuläge och vill till vårt Önskade läge, däremellan beror det på vilka Resurser som vi har och vilka Hinder som finns. När det gäller resurser så har vi redan alla resurser för att kunna komma vidare, hindren är bara illusioner och rädslor, vi skapar våra egna hinder och hittar på ursäkter, att komma ur ekorrhjulet kräver energi och ett nytt tankesätt.

Kaizen

Vägen är mödan värd

När vi rätar ut vårt ekorrhjul så kommer vi att kunna se vår vision igen och vi kan återfå den passion som tar oss igenom den kreativa processen för att nå våra mål. En stark vision ger och en mission som leder till handlingar för en bättre värld, börjar vi göra världen bättre för oss själva kommer vi som på bilden med blomman i vattnet att skapa små vågor i vattnet som påverkar den omgivning som vi har, det är nu vi kommer att komma in på kvantfysik om hur partiklar påverkar varandra även på distans, när vi ändrar på oss själva kommer världen omkring oss att förändras.

Starten

Att ta sig ut från ekorrhjulet och vår bekvämlighetszon tar lite energi, som att åka med ett flygplan det tar mest energi i starten att ta sig upp från marken, väl uppe behövs inte lika mycket energi och när vi närmar oss målet kommer energin ytterligare att avta, desamma gäller för oss människor, att ta sig utanför en komfortzon kräver energi innan vi försätter oss i vår egen omloppsbana. Vi behöver liksom besättningen på ett flygplan en färdplan, vi måste veta vart vi ska annat så kan vi hamna där vi inte vill vara, men först ska vi ta reda på syftet med resan.

Resan

  • Vart vill du åka och varför? Ta redan på syftet med din resa. -Vad kommer du att uppleva när du kommer fram,? Använd alla sinnen. Skapa en stark vision, gör dig staka fina bilder av vad du kommer att uppleva, vad kommer du att se,? vad kommer du att höra? hur luktar det? hur känns det? om du äter något vad smakar det? skapa en stark målbild av allt du kommer att uppleva vid målet, gör målet attraktivt, engagerande, kul, fantastiskt, förstärk känslorna så att du känner att du genom fantasin redan är där.
  • Gör din färdplan, vilka resurser har du? vilka behöver du? hur ser din resa ut detaljerat med delmål för att ta dig dit du vill.?
  • Förbered dig, se till att ha det med som behövs för att klara av din resa.
  • Koppla av och ha kul, tänk att livets resa ska vara likadan som vilken annan semesterresa som helst, ha kul under färden.

Bon voyage

#kentpalmgren #mentalstarknu #mentalträning

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: