De här med kommunikation

Båt på Guldkornet

Det ska vara lätt att göra rätt

Ofta när vi kommunicerar antar vi att andra förstår vad vi menar, vilket är helt fel, utebliven fakta kan ställa till det rejält. I helgen var vi ute och åkte båt och hade det gott, när man är ute på sjön och ska dela upp olika uppgifter är det ytterst viktigt med bra kommunikation. För att göra rätt ska det vara lätt och då underlättar klar och tydlig kommunikation. Vi vet aldrig var den eller de vi kommunicerar med befinner sig tankemässigt eller att jag som kommunicerar tar för givet att andra ska förstå. Det vissa ser som enkelt beror på att de har lång erfarenhet och vi kan aldrig begära att andra sitter med samma erfarenheter som vi själva.

Undvik misstagen – så här kan du se på din kompetens med nya ögon ...
Kompetenstrappan

Människor i vår omgivning befinner sig alla på olika nivåer i kompetens en del är omedevetet inkompetenta, de har aldrig sett eller hört talas om det du vill kommunicera. Andra är medvetet inkompetenta de har sett eller hört talas om det men har ingen erfarenhet hur de ska göra. Sen finns det de som är medvetet kompetenta de vet hur de ska göra med än så länge med kognitiv uppmärksamhet, när vi når fulländning behöver vi inte ens tänka på det vi gör, vi gör saker utan att direkt veta att vi gör det, vi har nått autonomietet

Håll kurs mot ön

Att köra den streckade linjen är inte så bra

Dålig kommunikation från min sida gav upphov till att vi kom åt med båtpropellern på den grynna som är utmärkt på sjökortet. Felet är helt och hållet mitt eget, min kommunikation var fel, jag tog för givet att en viss kompetens . Det finns 360 olika riktningar att styra mot ön Flässje-Grund. Nu råkade det bli den som var totalt fel. Hade jag varit mer kommunikativ och tagit hänsyn till kompetenstrappan hade vi aldrig kört på grynnan.

Att tala så att människor begriper

När vi kommunicerar med andra så ska vi prata med den vise på latin med bönder på bönders vis och inse att alla befinner sig på olika kompetensnivåer, hade jag enkelt sagt att

för att vi ska undvika sten och grynnor, håll ut från ön om vänster och ta sikte bakåt på två sjöbodar, styr så att du ligger på en linje mellan sjöbodarna och den ön som är rakt fram”

All Clear eller allt är OK 🙂

Det är betydligt bättre information till de som inte är fullt sjövana och med de begrepp som finns, desamma gäller när vi kommunicerar med vår omgivning, ta reda på vilken nivå de har som du kommunicerar med. Det ska vara enkelt att förstå. Om jag vill att andra ska förstå mig beror det på hur jag kommunicerar, det är aldrig andras fel om de inte förstår, jag har helt enkelt kommunicerat på fel sätt.

Att kommunicera så att människor kommer ihåg vad du sagt

Uppgift:

  • Vad är det du kommer ihåg från det människor har förmedlat till dig?
  • Av vilken orsak beror det på att du kommer ihåg just det?
  • I vilket sinnestillstånd befann du dig som gjorde att du minns det?
  • Vad beror det på att du går ifrån vissa möten och du känner att du har fått med dig något?
  • Vad beror det på att vissa människor och möten berör dig mer än andra?

Att kommunicera så att det berör våra känslor ökar vår förmåga att minnas det som förmedlats. Har du kommit fram till samma slutsats så vet du nu hur du ska kommunicera för att nå fram med ditt budskap.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: