Den som ger blir rik

Lukten av rosen finns kvar på den hand som ger.

Att ge

Att ge villkorslöst skapar en dubbeleffekt av välbefinnande hos både den som ger och den som får, det dyraste du kan ge någon är din tid, därför får vi lön när vi arbetar, vi säljer vår tid till någon och får betalt därefter, kom ihåg att bestämma ditt värde, låt ingen annan sätta ditt värde, din tid är lika dyrbar som alla andras tid.

En skoldag i romantikens tecken - SSD
När vi ger uppstår en dubbeleffekt

Den som tar emot en gåva känner sig uppskattad och uppmärksammad, det skapar ett välbehag i hjärnan, välbehaget styrs av signalsubstanserna oxytocin och serotonin. Vi känner oss bra när vi ger till andra och när de ger till oss. Att vara generös och frikostig orsakar känslor av tacksamhet och man får då en stor dos av detta oxytocin.

En annan gest som utlöser oxytocin är att ge en gåva till villkorlöst. För att göra detta behöver du inte ha någon ursäkt, såsom en stor högtid. Det viktiga är att du tänker på personen för att du vill göra denne lycklig.

Oxytocin = Love

Oxytocin Equals Love! - Tummy Temple

Om oxytocin = kärlek så är kärlek = oxytocin, kärlek är inget annat än biokemisk cocktail av en massa olika hormoner och signalsubstanser. Alla våra känslor är enbart olika cocktailblandningar av signalsubstanser som påverkar vår hjärna. Beröring, visuella intryck, ljud och doft, integreringen av vår sensoriska information är i själva verket en grundläggande funktion hos vårt nervsystem.

Njutning

Vid John Hopkins University beskriver de belöningsprocessen som en upplevelse som tillfredsställer oss på ett omedelbart sätt utan någon tidsfördröjning. Vi associerar denna upplevelse med extern, sensorisk stimulans – oavsett om den är visuell, doftmässig eller ljudmässig – och med andra stimulanser, såsom tankar och känslor. Genom att göra denna association kommer beteendet som gav oss njutning förmodligen upprepas i en liknande situation.

Striatum är vårt belöningscentra

Striatum är till exempel relaterad till bildandet av vanor, främre cingulum cortex och amygdala är kopplade till våra känslor, hippocampus med minnet och prefrontala kortex med reson och planering. Området är involverat i motorisk inlärning, samt i att välja, planera och utföra handlingar och rörelser med utgångspunkt från förväntad belöning av hjärnans dopaminsystem.

Dopamin

Dopamin kan göra dunderverk | Lyckobloggen
Dopamin

Dopamin är en neurotransmittor som kontrollerar kommunikationen mellan VTA och resten av dessa områden. När vissa upplevelser aktiverar neuronerna och släpper ut dopamin, kvalificeras dessa upplevelser som angenäma och kommer senare kommas ihåg och associeras med positiva händelser, något som kommer främja repetitionen av handlingen i framtiden.

Striatum

Vi blir berikar vårt belöningssystem varje gång vi gör en god gärning eller en god handling, vi mår så mycket bättre av att ge, samtidigt så startar liknande processer hos den som tar emot, det blir en Win-Win situation, ler vi och är glada så sker det något hos andras spegelneuroner, vi påverkar vår omgivning genom ett leende och vårt beteende.

Spegelneuroner och empati: en fantastisk upptäckt - Utforska Sinnet
Spegelneuroner

Medkänsla börjar med att vi speglar varandra I mötet med en annan människa läser våra spegelneuroner in mängder av information innan vi ens hinner bli medvetna om det. Ju mer du ger desto mer kommer du att boosta på ditt belöningssystem, du kommer att bli beroende av att ge, det är beroendeframkallande och skapar glädje för alla. Ge dig av dig själv och du kommer att må mycket bättre.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: