Balans

Allt i livet handlar om balans, hela universum och vår natur utgår från balans. Att ha balans är att få kontroll över det som ger oss instabilitet. När vi står helt stilla är vi ständigt påverkade av krafter som gör att vi kan falla, genom ständig träning sen när vi var små har fil lärt oss att överkomma dessa krafter som påverkar oss, vi har lärt oss parera obalansen, vi hat tämjt vårt sinne och kropp till anpassning efter den obalans som ständigt påverkar oss. Ett tydligt exempel är det som visas ovan, att gå på lina kräver att vi ständigt parerar oss för de krafter som påverkar oss.

De första stegen

6 stadier bebisen går igenom för att lära sig gå | Mammasidan.se

När vi var små och inte lärt oss att stå upprätt krävdes det stor ansträngning för att kunna ställa sig upp och kunna stå utan hjälp eller stöd, när vi väl ställt oss upp kom nästa utmaning, vi ville kunna ta oss från en plats till en annan så fort som möjligt, en överlevnadsstrategi som finns kvar i vår arvsmassa, springa från ett hot eller springa ifatt ett byte. För att kunna göra det så är kravet att vi kan stå upp. Vi var tvungna att finna balansen.

Att springa eller gå

Springa (inbunden)

När vi springer eller går försätter vi oss själva i obalans, vi förflyttar vår tyngdpunkt och låter oss själva falla kontrollerat. Med kontrollerad obalans menas att vi gör det omedvetet, våra sinnen arbetar för att ta in information av vad som sker, samtidigt skickas signaler ut till våra muskler för att kunna bibehålla en kontrollerad obalans och som gör att vi går eller springer utan att falla. Blir våra sinnen distraherade kan vi trampa fel och falla.

Fokuser på målet

Går på lina mellan bergstoppar - med livet som insats - Nyheterna ...

Redan som små när vi lärde oss att gå så fokuserade vi på målet, vi fäste blicken på slutmålet och började vår vingla färd, oftast med hejarop från föräldrar som pushade oss till att gå framåt, vi hade blicken på ett fast objekt som var mödan värt ansträngningen, vi letade efter belöning, vilket fick vår del av hjärnan som kallas striatum att utvecklas. De som går på lina har utökat sitt balanssinne genom träning, det vi tränar på blir vi bra på, vår hjärna utvecklas efter våra utmaningar och ständig träning, vi skapar nya hjärnvägar och förbättrar oss genom fokuserad träning.

Överlevnad

Woman drinking water, genre image.

Vätska är helt nödvändigt för livet. Men vi behöver inga stora mängder för att hålla oss flytande, tvärtom kan övervätskning vara livsfarligt. Vätska ska därför drickas och ges med måtta, menar forskarna. Normalt behöver vi cirka en och en halv till två liter per dygn, men vissa dygn behöver du upp till fyra liter för att du har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, då dricker du lagom mycket

Balanserad kost

Skräpmat och balanserad kost
När vi inte kan se skillnaden.

Vi har lärt oss att inte äta skräpmat eller halvfabrikatsmat, den innehåller alldeles för mycket onyttigheter, vi ska äta en Balanserad kost, men tyvärr finns det dålig kunskap om vad en balanserad kost är, vi har i vår livsmedelsbutik bara 20% livs-medel som är bra för oss människor som vi behöver för att leva, de 80% som är kvar är artfrämmande för oss och ställer till inflammationer och skador invärtes, det mest oroväckande är att 40% av det som är artfrämmande är direkt skadligt att äta, märkligt nog får det ändå säljas som livs-medel, när det på sikt tar livet av oss. Det vi behöver är lära oss är BALANSEN av en fullvärdig näringsrik kost som är livs befrämjande.

Vi blir vad vi äter

Magen - vår andra hjärna | Film och Skola

I din mage finns cirka två kilo bakterier. De hjälper dig bland annat att smälta maten, sortera ut vilka näringsämnen du behöver från den, producerar vitaminer och signalsubstanser, skickar signaler om de behöver något från andra organ eller om det dyker upp något farligt – när balans råder. Forskarna kallar “verkmästaren i magen” för det enteriska nervsystemet. Det är ett väldigt välutvecklat nät av mer än 100 miljoner nervceller som omsluter matstrupen, magen och tarmarna. Via vagusnerven sker en tvåvägskommunikation med hjärnan, genom signalsubstanser som produceras huvudsakligen i magen. En obalans i signalsubstanserna skapar ofta obalans i både mage och hjärna; låg nivå av signalsubstanser leder ofta till depression och förstoppning, medan hög nivå orsakar oro/ångest och diarréer eller magont.

Magbalans för välmående

Två signalsubstanser tycks vara inblandade i hur lyckliga eller nöjda vi känner oss, Dopamin och Serotonin. Dopamin kallas ofta för vårt motivations- och belöningshormon. För låga nivåer förknippas med en känsla av hjälplöshet, brist på motivation och att vi förlorar intresset för saker som annars intresserat oss. 

Den antiinflammatoriska effekten av serotonin gör nytta, serotonin hjälper oss att bearbeta känslor på ett mer positivt sätt. Magen, eller framför allt de bakterier som finns i magen, producerar 90 procent av allt serotonin och 50 procent av allt dopamin. När man i en studie slog ut bakterierna i magen på möss minskade deras serotoninproduktion med 60 procent, men när man tillförde bakterier igen gick serotoninproduktionen tillbaka till det normala. 

Livsbalans

Lagom är bäst. Att finna sin livsbalans är inget märkvärdigt, vi behöver bara ta oss ur det hedonistiska ekorrhjulet, vi har hamnat i en jakt efter mer som ska ge snabb tillfredsställelse. Det finns för många val att göra så att vi blir stressade, människan i grunden söker njutning och vill undvika situationer som är smärtsamma, vilket leder till ett hedonistisk ekorrhjul som det är svårt att ta sig ur, vi har omstrukturerat vårt belöningssystem så att vi får abstinens om vi inte får ständiga nya upplevelser, vi blir oroliga och köpkraften ökar, vilket kan ses nu i Covid tider, bostäder byter ägare, nya bilar köps, fritidshus försäljningen slår rekord. Vårt striatum skriker efter snabba belöningar, liksom ett barn som blir utan sin napp så skapar vår hjärna oss en abstinens och vill ha mer Dopamin/Serotonin.

Total Balans

Buddistiska munkar lär svenskar meditera | SVT Nyheter
Mindre är mer

Ett fokuserat sinne.

En sammanfattning av ett liv i Total Balans.

  • Skaffa ett livsmål – med livsmål menas med att du har ett mål som ger dig styrning till dit du vill komma och att ha kontroll över det, vilket medför att du inte kan involvera det du inte kan ha kontroll över som att ”något/någon annan” ska uppfylla något för att ta dig till ditt mål, det måste vara självstyrande genom självkontroll, helst ska det vara ett gott syfte med en god vision.
  • Engagerande – var närvarande i allt du företar dig, det innebär att du blir tvungen att fokusera dig totalt och bli uppslukad av stunden, det är när vi hamnar i flowtillstånd vi känner oss som mest levande.
  • Acceptera – att livet kan vara för jävligt ibland och undvik aldrig smärta eller lidande genom hedonism, allt har ett syfte i livet, när livet suger finns det en orsak, ta lugnt reda på orsaken till varför det känns som det gör, det är genom smärta och lidande förändringar och utveckling kan ske, undvik dem aldrig, de är en del av livet.
  • Balans – i allt du gör, var vaksam över om det är du som har kotrollen över dina tankar, ditt beteende och dina handlingar, vi har alla ett egenansvar hur vi tänker och vad vi tänker. Ta kontrollen över dina tankar och ta kontrollen över ditt liv.
  • Ge – var tjänande och ge av dig själv och din tid till andra. ”Doften av rosen förblir kvar på den hand som ger bort den” varje gång vi ger något får vi alltid något tillbaka.
  • Ödmjukhet – bara små människor är själviska och egocentriska, stora människor vet att de egentligen ingenting vet och vi vet sällan vad andra har råkat ut för och i vilket livstillstånd de befinner sig, se saker från ett annat perspektiv, ingen har rätt, alla har mindre fel.
  • – lämna det som inte ger dig något positivt tillbaka, känner du för att gå så gå, se punkten om livsmål, känner du att du blir hindrad att följa din livsstig mot dina inre livsmål, lämna det som hindrar och leta upp områden som tar dig mot dina livsmål.
  • Rensa – töm din ryggsäck om den tynger, gamla oförätter ligger till last och fyller upp onödigt mycket så att det inte går att fylla på något nytt, förlåt de som har gjort dig illa, det är inte för deras skull utan för din egen, för att du ska bli fri och kunna går vidare med lättare steg och kunna fylla din ryggsäck med mer positivitet.
  • Meditera – Att meditera är ett bra sätt att stressa av och få möjlighet att känna lugn och ro. När vi stressat av, släppt jobbiga tankar och känner oss lugna har vi mycket lättare att kunna hantera vardagen och de utmaningar som finns där. Att meditera regelbundet betyder att tillvaron upplevs mer stabil. Det är lättare att känna sig glad och även om man drabbas av motgångar i livet.
  • Ät BalanseratTräna BalanseratLev Balanserat

TA HAND OM DIN KROPP

TA HAND OM DITT SINNE

GE DIG STÄNDIG NÄRING

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: