Faktaresistens och människan

Nu börjar jag ärligt bli väldigt trött på alla konspirationsteorier, mitt råd till alla vilseledda människor, ta reda på fakta och evidens för era teorier och påståenden, d.v.s har du tillräcklig grund för det du säger, kan du hålla fast vid dina antaganden under tortyr eller om du blev hotad till livet, skulle du gå i döden för det du tror på?

Om inte, tänk om, gör en OMTANKE.

Vi människor har inte bättre förstånd än att ständigt bli lurade av vår egen hjärna, vi vill gärna se en korrelation i händelser där det inte finns någon, vi blandar ihop kausalitet med korrelation och är på det sätt omedvetna varelser om vårt egna tillkortakommanden, vi har försummat förmågan att tänka realistiskt med sunt förnuft, vi tror på saker för att skaffa oss en förankring om verkligheten, för att skapa vår verklighet sammansätter vi saker i vår kontext som egentligen inte har något sambandsförhållande och skapar en egen sanning utan sann verklighet och utan vetenskaplig evidens för våra påståenden. Vi lurar oss själva att tro på saker som egentligen inte existerar, vi blir ständigt manipulerade.

Skapa dig en medvetenhet om hur din hjärna fungerar, skaffa evidens från betrodda och oberoende källor och ifrågasätt om dina uppfattningar är sanna, gör en egen personlig research och analys Lita aldrig på någon, lita inte på ditt första enkla svar, ifrågasätt varje påstående och varje kommentar, varje detalj du hör och ser – köp inte grisen i säcken.

Bild

Vi har ca. 200 kognitiva bias som gör att våra beslut och våra tankar oftast blir felaktiga, vi fattar våra beslut grundade på rädslor, vi är inte rationella tänkare, vi fattar beslut och sanningar genom två instinkter, det ena är fortplantning det andra är överlevnad. För vår överlevnad skapar vi en verklighet som oftast är helt osann, med ökad kunskap om hur vår hjärna och vår kognitiva förmåga fungerar inser vi snart att vi inget vet och för att få någon sanningen måste vi ifrågasätta och dissikera all sanning som vi har lärt oss, för att komma så nära sanningen som möjligt, var en jobbig jäkel och ifrågasätt allt, bli en Sokrates, konfrontera andra med väl uttänkta frågor för att erhålla nya insikter

Innan ni yttrar något – ÄR DET SANT DET JAG SÄGER?

Hur vet du det? Var har du fått din information ifrån? Vad kommer informationen ifrån? När fick du den informationen? Finns det studier som bekräftar din teori? Finns det fler oberoende källor som bekräftar samma teori? Finns det motsatta teorier? Vilken teori har störst evidensbaserade studier som är oberoende och som har skett under kontrollerade former? Är det sant det du säger? Är det sant det jag hör? Vem säger det?

När du tror att du har en klar sann bild – IFRÅGASÄTT IGEN !! ÄR DEN SANN !!

JORDEN ÄR PLATT

Faktaresistensen växer på nätet, och bland absurda konspirationsteorier finns flat earth-rörelsen – en ökande grupp som tror att jorden är platt. Flat earthers tror inte på det de läst i skolböckerna utan vill ha bevis de kan se med egna ögon. I över tvåtusen år har forskare samlat bevis på att jorden är rund, Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.

1. Videosamtalet

Bevis 1: Natt i Sydney när det är dag i Paris. Foto: Thibault Camus/Mats Schagerström/TT

Be någon som du litar på att åka till andra sidan jordklotet. Ring sedan till varandra över ett videosamtal. Då kan det vara natt där din kompis är och dag där du är. Hade jorden varit platt hade det rimligtvis varit natt eller dag överallt samtidigt. Det går inte att förklara på något annat sätt än att jorden är rund.

2. Månskuggan

Bevis 2: Månskuggan är krökt. Foto: Emrah Gurel/TT

Under en månförmörkelse kan du se att jordens skugga på månen är krökt. Ett motargument är att jorden kanske är rund åt det hållet – men att den kan vara platt ändå. Men se då på till exempel månförmörkelsen som vi hade i januari i år. Då befann sig månen väldigt nära horisonten när den blev skuggad – och det var ändå en krökt jordskugga. Hade jorden varit platt borde skuggan ha varit rak. Förutsatt att du tror på att månen existerar, förstås.

3. Månen som ett horn

Bevis 3: Månen i Marseille, månen i Australien. Foto: TT

Titta noggrannare på månen. Den ser olika ut beroende på var på jorden du befinner dig. Om du står på ekvatorn ser månen ut som ett horn. Och är du på södra halvklotet så är månen spegelvänd jämfört med när du ser den från norra halvklotet. Det beroende på var du står i förhållande till ekvatorn.

4. Solen går åt fel håll

Bevis 4: Så rör sig solen Foto: Michael Probst/TT

Samma sak gäller solen. Om du är på norra halvklotet går solen upp i öster, via söder mitt på dagen och sedan ner till väster. Det är det vi i Sverige kallar medsols. På det södra halvklotet är solens bana den motsatta. Även där går den upp i öster, men går sedan norrut innan den går ner i väster. Återigen beroende på var du står i förhållande till ekvatorn.

5. Båtar sjunker ner i vattnet

Bevis 5: Vart tar båtarna vägen? Foto: Paolo Giovannini/TT

Om du ser båtar som rör sig längre bortåt på havet så ser du masten sakta försvinna under horisonten. De tonar inte bort utan sjunker långsamt neråt. Det är också ett bevis för att jorden är krökt… om man du nu inte tror att båten håller på att störta ner för en kant förstås.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: