Ge upp…

Ge upp ditt kontrollbehov

Allt är precis som det ska vara. Ändra på det du kan, går därifrån eller acceptera det som är. Det kan vara väldigt befriande att ge upp sitt kontrollbehov då man försöker styra och ställa över allt som händer en. Ibland fastnar vi i att vilja förändra andra eller att säkra en trygghet genom scheman, rutiner och genom att skapa en förutsägbarhet i vår omgivning. Självklart kan det också vara bra, men ett kontrollbehov kan också göra oss oflexibla, stela och oroliga när saker, händelser och människor inte beter sig så som vi tänkt oss. Öva på att tillåta allt och alla att vara precis som de är.

Sinnesrobönen

”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”


Ge upp behovet av att ha rätt

Visst är det lätt att fastna i att vilja ha rätt? Det kan kännas outhärdligt svårt att ge upp när man vet att ”man har rätt i sak”. Ibland inser vi inte ens hur mycket lidande det orsakar oss. Fråga dig själv: Vad är viktigast för mig, att ha rätt eller att främja harmoniska relationer? Arr våga varva ner är en ny samhällstrend, som ger oss den tid som vi behöver för eftertanke. Den som alltid hävdar att han har rätt grundar det på en inre osäkerhet, i sanning finns det inga sanningar, det mesta är bara teorier.


Ge upp vanan att kritisera – både dig själv och andra

Det börjar ofta med goda, omtänksamma avsikter: vi vill motivera, inspirera eller hjälpa oss själva eller andra att bli bättre, göra bättre, eller få någonting bättre. Men det riskerar att snabbt gå utför och istället att försämra vårt välbefinnande. Istället för att fokusera på vad som är fel, tänk mer på vad som faktiskt går bra, vad som fungerar och vilka uppmuntrande ord du skulle kunna uttrycka. Vi som människor har får en gen som gör att vi söker det som är fel, och det som kan vara skadligt för vår överlevnad, det där av den anledning som nyheter oftast är fokuserade på olyckor och negativa händelser, vi fastnar i dem och de säljer väldigt bra.


Ge upp behovet att andra ska förstå dig

Det här kan vara klurigt… Ibland ödslar vi massor med tid och energi på att försöka få andra att se saker ur vårt perspektiv. Frid, lugn och harmoni är i slutändan din egen sak att skapa: det viktigaste är att du förstår dig själv. Ingen av oss är någon tankeläsare, vi kan aldrig förutse hur någon annan tänker. Det bästa för att inte bli missförstådd är rak tydlig och ärlig kommunikation, så slipper vi en massa drama om att ingen förstår oss och att vi blir till offer för en massa missförstånd.


Ge upp din önskan att vara omtyckt

Att försöka vara något som du tror att andra människor kommer att gilla är ett säkert recept för olycka. De flesta människor uppskattar ändå äkthet och genuinitet. Joseph Campbell, professor i mytologi och litteratur, sade ”En livstids privilegium är att vara den du är”. I det ögonblick du slutar försöka, tar bort alla dina masker, attityder och roller och att du istället accepterar och omfamnar ditt verkliga jag – då kommer människor mer automatiskt och ansträngningslöst dras till dig.


Ge upp ditt motstånd till förändring

Förändring är ofta inte bara bra, det är också oundvikligt. Att motsätta sig förändring skapar lidande. Förändring kan hjälpa dig och öppna upp för förbättringar i ditt liv. Istället för att motsätta dig förändringar – acceptera dem. Du kan byta ut ordet förändring till ordet utveckling, så skapar det inte så mycket inre motstånd, alla vill vi utvecklas men inte förändras.

Ge upp försöken att vara till lags

Många människor lever ett liv som inte är deras eget – de gör istället det som deras föräldrar, vänner, lärare eller deras barn tycker är bäst för dem. De har slutat att lyssna på sin inre röst och är så upptagna med att tillfredsställa och glädja alla andra att de till sist förlorar sig själva. Gör det till en vana att kolla av med dig själv först. Låt inte andra människors åsikter distrahera dig från den väg som är rätt för dig. Gör det som är rätt för dig, lev ditt liv efter dina drömmar och framtidsplaner, tillåt dig själv att vara förare på din egen livs resa.


Ge upp det förflutna

Om ditt förflutna var bättre än nuet är det naturligtvis en utmaning att släppa taget om det. Ja, det kan vara skrämmande, men nuet är det enda vi verkligen har. För att släppa taget om det förflutna, behöver du sluta upprepa hur livet brukade vara. Ta ett djärvt steg nu i detta ögonblick. Om du inte gillar nuet, försök att se vilka vanor, tankar och beteenden du successivt kan börja implementera i din vardag för att på sikt förändra ditt liv till det bättre. Alla har vu ryggsäckar som vi bär på och bördan kan bli väldigt tung om vi inte frekvent gör oss av med mycket at det som vi går och bär på. Det som är gjort är gjort och går inte att ändra, acceptera, förlåt och gå vidare. Släpp dina bördor och livet blir så mycket lättare.


Ge upp viljan att bli bekräftad

Vi jagar efter kärlek, godkännande och uppskattning eftersom vi tror att dessa erkännanden kommer att få oss att känna oss lyckligare, mer älskade och mer tillfreds. Men jakten på bekräftelse orsakar ofta både stress och lidande. Ju mer du ger upp ditt behov av att vara speciell, erkänd och uppskattad, desto mer kommer du kunna slappna av för att fyllas av din inre glädje. Att ständigt söka bekräftelse är som katten som jagar sin svans, när den sätter sig ner kan den lugnt lägga upp svansen, den finns alltid med. Var nöjd med den du är sluta att jämföra dig med andra. gör ditt bästa efter din egen förmåga.


Ge upp behovet av att ständigt vara sysselsatt

Vi distraherar oss ständigt. Mobiltelefonen gör oss avskärmade från NU, det enda verkliga som existerar, varje gång du sitter med mobilen är du inte Härvarande du är Därvarande, du är någon annanstans och borta från det som sker NU. Oavsett om vi zappar på TV’n, småäter eller surfar på nätet, så distraherar vi oss för att skapa en tillfällig lättnad. När vi slutar fylla tomrummet möter vi ansikte mot ansikte det som pågår i vårt inre, vilket är obekvämt och obehagligt, vi börjar tänka, en ovanlig känsla uppkommer. Och även om det kan kännas smärtsamt, så är ett stillat sinne verkligen en möjlighet att skapa det utrymme som behövs för att vi ska kunna förstå våra dolda inre smärtor. I stillhet kan vi ta smarta och väl genomtänkta beslut för en varaktig utveckling v oss själva till att bli mer tillfreds med livet, öka vårt välmående, välbefinnande, bli friskare och mer hälsosamma.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: