Se inte genom nålsögat

”Ta alltid reda på hur det har varit – se inte genom nålsögat, du missar en hel del.”

Jag hör oftast uttrycket att – ”Så har det alltid varit” och då syftar man till de senaste 10,000 åren eller tidigare, man försummar helt enkelt tiden innan vi började bruka jorden, vilket är helt missvisande, vi måste se till hela tidsperspektivet för att förstå varför vi är som vi är. Vi är från begynnelsen Jägare och Samlare, inte jordbrukare.

Vi måste se tiden från ett nytt perspektiv, från Big Bang till idag har det tagit 13,77 miljarder år, vår planet skapades för fyra miljarder år sedan.

Det tog runt 10 miljarder år innan det började skapas liv pågår planet. För 4,6 miljarder år sedan skapades vår planet, 1 miljard år senare började det uppstå liv. Det tog ytterligare 4 miljarder år innan den första människan började gå på vår planet, våra förfäder som var jägare och samlare. De ägde inget och som jägare gick de flera mil per dag, de flyttade ofta och hade ingen kärnfamilj. De levde mer i nuet.

För ca. 10,000 år sedan började människan bruka jorden och odla och då blev vi slavar under vetet, vi började bosätta oss och satte upp gränser, det är där det mänskliga förfallet börjar, människan har under sin tid på planeten varit den mest grymmaste, brutalaste och destruktivaste organismen som existerat på planeten, mycket värre än ett COVID virus.

Industrialiseringen inleddes i England i slutet av 1700-talet och innebar en förflyttning av arbetstillfällen och människor från jordbruk på landsbygden till städernas industrier.

Samlare och jägare

För ungefär 3 miljoner år sedan när människan som art började gå på planeten så började hon att jag och leva med naturen och vad den gav, våra kroppar har anpassats till ett helt annat liv till vad vi lever idag, mycket av vår föda är helt artfrämmande för oss människor och en del föda är direkt skadligt. Vi är inte anpassade till att leva det liv som vi gör. Något gick fel, vi kom in på fel kostvanor när jordbruket började och när vi började hålla oss med tamboskap. Vi har blivit slavar under ett industrisamhälle som bara har till uppgift för tillväxt, vi lever över våra tillgångar, har försatt oss i skulder och lever som löneslavar i ett hedonistiskt ekkorhjul.

Lev väl

Det är på tiden att vi börjar leva igen, vi har det vi behöver och behöver inget mer, det viktigaste är mänsklig kontakt mellan människor, gå ut och möt varandra och lev mer jordnära, mindre ägodelar, dela med dig av det du har, vi kommer ändå aldrig att kunna ta med oss något när vi dör.

Ta alltid reda på hur det har varit – se inte genom nålsögat, du missar en hel del.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: