5 TIPS: SÅ HANTERAR DU DINA KOGNITIVA BIAS

Du kan aldrig bli 100 procent fri från dina kognitiva bias, däremot kan du öka din kunskap och medvetenhet kring dem. På så viss kan du i viss mån hantera dem och effekterna de har på ditt beslutsfattande.

Läs på

Det första du måste göra är att lära dig om vilka kognitiva bias som finns, hur vi hamnar i dem och hur de påverkar oss. Ha aldrig som mål att bli helt fri från kognitiva bias, det går inte. Det gäller även dig som inte tror att du påverkas – ingen är immun!

Träna din hjärna

När du vet hur du påverkas kan du börja utvärdera ditt tänkande och dina beslut. Fundera över varför du tror att du fattar beslut som du gör, varför du resonerar på ett visst sätt och hur du analyserar situationer och människor.

Sluta aldrig att ifrågasätta

För att ständigt vara medveten om dina kognitiva bias bör du ha som vana att ifrågasätta dig själv. Försök att alltid överväga andra alternativ än vad du automatiskt tror är det bästa. Lyssna på vad andra tycker.

Ha osäkerhet som utgångsläge

Att få ett ”jag vet inte” som svar på en fråga kan kännas frustrerande, men faktum är att osäkerhet är ett bra utgångsläge. Det visar nämligen att du har ett öppet sinne och är redo att ta in olika perspektiv och lösningar.

Sluta mata ditt ego

Ibland kan viljan av att ha rätt ta överhanden. Våga reflektera över din egen självbild och självsäkerhet. Lägger du mer tid på att bräcka andras argument än vad du lägger på att göra mer research? Lägg mer tid på att undersöka varför du tror att du vet det du gör än att hävda din egen kompetens.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: