Manipulation

Statsmakten gör allt i sin makt för att skrämma medborgarna.

HUR MAN PÅVERKAR
Känner ni igen något av nedanstående?

UPPREPNING
Det sägs att om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning. Upprepning av budskap gör att vi minns dem, därför är det ett vanligt knep till exempel inom politiken. Att gilla och dela på sociala medier skapar också repetition.

FÖRENKLING
Verkligheten är komplex. För att nå ut med ett budskap är det vanligt att förenkla verkligheten genom att utelämna vissa fakta och förstärka andra.
Att måla upp en svartvit bild där inga nyanser får plats kan leda till att grupper ställs mot varandra.

DESINFORMATION
Desinformation kan användas för att stärka det egna budskapet eller försvaga motståndarens. Det kan handla om rena lögner el- ler om information som är så vinklad och förvrängd att den blir direkt felaktig och missvisande.

VI & DOM
Här handlar det om att spela på människans grupptänkande och behovet av ett ”vi” och en yttre fiende, ett ”dom”. Det här gör det lätt att skylla misslyckanden och allt ont på någon annan. ”Dom” kan framställas som annorlunda eller farliga.

SKÖNMÅLNING
Att till exempel använda ordet ”föryngringsområde” om ett kalhygge är en förskönande omskrivning. Den som vill föra fram ett budskap som kan uppfattas som negativt kan på det här sättet försöka skapa en mer positiv bild hos mottagaren.

DRÖMSAMHÄLLET
Att måla upp en drömbild av samhället kan vara ett starkt sätt att påverka. ”Tänk hur bra det vore om inte…” kan resone- manget börja. Om en grupp människor upplevs stå i vägen för drömmen kan de framställas som ett hot.

EXPERTER OCH STATISTIK
Siffror och statistik signalerar trovärdighet och objektivitet. Att låta en expert med en fin titel uttala sig ger också tyngd åt bud- skapet. Men statistik kan vara missvisande. Även om siffrorna är korrekta är det bra att fundera över vad de kan berätta.

KÄNDISAR
De vi ser upp till vill vi identifiera oss med. Därför har vi lätt att ta till oss ett budskap presenterat av en idol. Kändisar används ofta i reklam. På samma sätt går det att påverka politiskt genom att låta kända personer föra fram ett budskap.

KORTA MENINGAR OCH SLOGANS
För att människor ska förstå, komma ihåg och sprida budskapen underlättar det om de är korta och snärtiga. En slogan sam- lar kärnan i ett budskap med hjälp av bara några få ord. En bra slogan sätter sig i folks medvetande och sprider sig själv.

DEMONISERING
Demonisering handlar om att förstöra motståndarens rykte. Det kan göras genom att svartmåla personen, förlöjliga den eller lyfta misslyckanden. Eller att kombinera olika sätt för att nå maximal effekt. Karikatyrer används ofta.

RÄDSLA
Bilder och budskap som spelar på en människas rädsla är ett effektivt sätt att påverka. Instinkten vid rädsla är att skydda sig. Det kan handla om att måla upp hotbilder som riskerar att bli verklighet om inte en viss politik genomförs.

SYMPATI
Ett vanligt retoriskt knep är att visa bilder och förmedla budskap som skapar empati eller sympati. Särskilt starka känslor kan triggas om någon som uppfattas som hjälplös och oskyldig lyfts fram som offer. Barn eller djur används ofta för att väcka sympati.

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: