Fokusera på lösningen

Växtkraft

I en studie om mobbning fick skolbarn mobba en växt under 30 dagar. Samtidigt fick en likadan växt ta emot komplimanger i lika många dagar. Medan en av växterna frodades under experimentets gång, blev den andra vissen och hängig. Kan du gissa vilken?

Ikea bad skolbarn mobba en växt i 30 dagar – se resultatet
Växtkraft

Var sann

Var sann i vad du säger till dig själv och till andra, ord har större betydelse än vad vi är medvetna om. Enligt andra studier sägs det att vi har ca. 60,000 tankar om dagen men vi är bara medvetna om några procent av dessa tankar. Vilka tankar har vi då som vi inte är medvetna om och som påverkar oss dagligen? Som alla andra människor på denna planet har vi ett ursprung och tack vare att vi finns här idag beror på principerna överlevnad och reproduktion. Våra förfäder har skapat oss och med det även vår hjärna som endast fungerar efter de två principerna, överlevnad och reproduktion, för att överleva krävs det att vi är uppmärksamma på vad som gör att vi kan överleva och vara observanta på vad som kan skada eller döda oss. Detta har gjort oss medvetna om faror, vi har lärt oss genom evolutionen att komma ihåg det som inte är bra för oss, vi är inlärda att se hot och faror vilket ställer till det för oss. Genom hot uppmärksamheten har vi lättare för att låsa våra minnen på det som skadar oss, vi har blivit problemfokuserade. Följdaktningen så lär vi av detta att vi har lättare att se det som är fel och inte fungerar, men det som är bra och fungerar reflekterar vi inte över. Då återkommer vi till frågorna: ”Hur tänker du?” ”Vad säger du till dig själv? Är det riktigt och sant?” ”Är du problemfokuserad eller lösningsfokuserad?”

Tänk OM..

Tänk om…..

Tänk om det du säger till dig själv inte är sant? Tänk om det är så att mina tankar om mig själv skapar mina egna begränsningar?

Tänk Om…

Vi har fått med oss två överlevnadsstrategier genom evolutionen, dessa två är belöning och bestraffning. Allt vi gör mynnar ut i ”morot eller piska”, alla våra beslut grundar sig i belöning eller bestraffning. Vi är i grunden väldigt primitiva varelser och drivs av en elektrokemisk fettklump som är innesluten i ett kranium, vår hjärna. Mycket som sker i vår hjärnas undermedvetna styr vår personlighet och vilka vi är, vårt undermedvetna har större inverkan på oss än vad vi tror. Tänk om…vi själva kan påverka vårt undermedvetna? Tänk om jag själv har ansvaret för mina egna tankar, och mitt handlande? Vad skulle hända om jag slutade se problemen och började se lösningar?

Hjärnvägsarbetare

Vi skapar vår egen verklighet genom våra tankar, vi blir det vi tänker, genom att tänka om och tänka nytt kan vi göra omprogrammering av vår fantastiska plastiska hjärna. Som hjärnvägsarbetare kan vi lägga ny vägar i vår hjärna, den är under ständig utveckling och förändring, du skapar din egen hjärna och då också ditt eget liv. Att vara sin egen hjärnvägsarbetare är ett slitigt uppdrag, ca. 25% av din totala energi fördelas och används av din hjärna, det tar kraft men är mödan värt. Att lägga nya hjärnvägar kräver en struktur, vi måste veta vilka vägar våra tankar ska ta, har vi inte en klar och tydlig strukturplan så blir våra hjärnbanor ett enda stort kaos. För att lägga en bra hjärnväg måste grunden vara fördelaktig, allt gammalt skräp måste bort och ogräs bekämpas, vi måste hålla rent i våra tankar och inte tillåta att några dåliga tankar komma in som kan föröka sig.

Vill ni veta mer?

Kontakta mig för en föreläsning. Jag håller en föreläsning på två timmar inom

  • Neuroledarskap
  • Stresshantering
  • Resiliens
  • Personlig Utveckling
  • Mänskliga Faktorer på arbetsplatsen
http://www.kentpalmgren.se

#mentaltraning #mentalstark

Publicerad av Kent Palmgren

Lic.Mentaltränare NLP Master ICC Coach Mindfulness practioner Hypnos practioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: