Om mig

Kent Palmgren: – Rent mentalt är vi obegränsade!

Hej alla underbara vänner!

En av dom som svarade mig var Kent Palmgren från Uppsala.

Jag förstod direkt av hans svar att han jobbar med mental träning och tog kontakt med honom, frågade om jag fick ha honom som gäst i min blogg. Jag är jätteglad att han svarade ja.

Kent har en fin meritlista.

– Han är Certifierad Mental Coach
– Certifierad NLP Master
– Certifierad Mental Training Master
– International Certifierad Coach
– Certifierad Mindfulness Instructor
– Hypnosis Practioner  
– Human Factors Instruktör.
Han håller föreläsningar inom mental träning och hur vi lär oss själva till ett bättre tänkande och bättre liv.

Kent har utvecklat den mentala träningen med Human Nuitrion om hur kosten påverkar oss mentalt, vilket ger en mer holistisk bild för självutveckling och självförståelse.

Då jag själv är utbildad NLP/KBT/MI Coach så kan jag hålla med Kent om att kärnan i coaching är att hjälpa till förändring och hitta möjligheter till förändring.
Att medvetet bygga upp medvetenhet som skapar val som leder till förändring.

Att stödja personer och grupper för att nå den nivå att bli som de vill nå.

Coaching är en hjälp till självhjälp att lära sig något som leder till ett nytt önskat mål. Det är alltid klienten som är experten. Coachningen ger verktyg och är en ”dörröppnare”.

Nu vill jag för er presentera KENT PALMGREN! (trumvirvel här 🙂

Har du alltid bott i Uppsala? Vad är bäst med Uppsala?

– Jag är född och uppvuxen i Uppsala och trivs väldigt bra i Uppsala.                         Det bästa jag vet med Uppsala är att det är en stad med närhet till allt, jag bor centralt i Uppsala och har det mesta inom gångavstånd, staden är också en studentstad vilket tydligt sätter sin prägel, med mycket ungdomar och ett härligt flyt.

– Vad titulerar du dig som? frågar jag med tanke på hans långa meritlista.

– Jag titulerar mig som mentaltränare, jag har fler och mer utbildningar men en titel säger väldigt lite om mig som person, jag är mest av allt en medmänniska och får min tillfredsställelse av att se andra människor växa och nå excellens.

– Berätta hur du jobbar med mental träning!

– Som mentaltränare jobbar jag med framtidsbilder och målbilder, vi får och blir de vi tänker oss. Inom min mentalträning utgår jag alltid från nuläget, var befinner klienten just i denna stund. Klienten klargör vad som fungerar och vad som inte fungerar, jag vill även veta historiskt vad som har fungerat och inte fungerat. Jag fokuserar mig hela tiden på det som är bra och fungerar och vad som tidigare i livet har fått klienten att känna excellens.

Vidare berättar Kent…..

– Det viktiga är att finna den känsla som funnits och hitta den, förstärka den och under meditativt tillstånd programmera in den i framtida händelser.                         All mentalträning har ett långtidsperspektiv, vilket innebär ett långtidsantagande från klienten, träningen sker som enskild individanpassad träning och som genom meditativa inspelade program försätter klienten i ett ”hypnotiskt” tillstånd och i det tillståndet programmeras i framtidsbilder med den positiva känslan in samtidigt ökar motivation, självkänsla och självförtroende.
Mentalträningen innefattar även uppgifter som ska utföras dagligen för reflektion över beteenden och tillstånd. Efter mentalträning kommer coachsessioner vilket är mer ifrågasättande och ett klargörande av vad som behövs göras för att skapa en förändring.

Anser du att en människa har begränsningar?

– Människan begränsningar, svår fråga – vi är begränsade i våra kroppar rent fysiskt och våra kroppar har begränsningar av vad vi kan klara av men rent mentalt är vi obegränsade, vi kan drömma och fantisera om saker som övergår vår kapacitet, men det är här dilemmat om begränsning kommer in, med tankar utan begränsning kan vi överkomma fysiska begränsningar, vilket också klart empiriskt har bevisats. Våra tankar har större påverkan än vad vi tror, våra begränsningar sitter endast inne i oss själva och det som begränsar är alltid rädslan som håller oss tillbaka och försätter oss i tillstånd vi inte mår bra av.

Vad är din drivkraft i livet? Vad är din röda tråd? undrar jag.

– Jag har en Vision – En fredligare bättre och harmoniskare värld, genom mentalträning kan vi få kontroll över våra egna tankar och skapa en mer harmoniskare miljö, kan fler människor få tillgång till tankekontroll så skulle mycket av våld och våldsamma överträdelser minska.

Vidare säger Kent….

– Min Mission – är att jag varje dag ha gjort något bra för någon annan människa, att tjäna andra är en livsuppgift. Att tjäna andra är att få människor i min omgivning känna sig betydelsefulla, det är det som gör mig till medmänniska och inte motståndare. Den enda motståndare som vi egentligen har är den som finns inom oss själva. Det viktigaste är att kunna lägga sig varje kväll och vara nöjd med dagen och att jag har varit den medmänniska som jag var ämnad att vara. Att varje dag vara tacksam över allt som sker omkring mig, allt som sker har en mening och ska lära mig något nytt och att jag vet mitt ansvar till mig själv att göra det bästa av dagarna.

Vilka är dina viktigaste lärdomar ifrån livet?

– Att jag inte ska ta något för givet, saker är inte som jag tror att de är, allt kan förhålla sig på ett helt annat sätt, jag måste ständigt ifrågasätta mina egna värderingar och ständigt göra omvärderingar.

– Att vara sann i mitt tal, både till mig själv och till andra, att vara sann i talet kan även betyda tystnad, kan sanningen skada någon är det bättre att inget säga.

– Att jag alltid ska göra mitt bästa, oavsett vad det är.

– Att ta tillvara på varenda minut, tiden är en förbrukningsvara och det går aldrig att backa tillbaka det som är gjort är gjort och det som är sagt är sagt, därför ska varje sekund i mitt liv ägnas åt att tjäna andra människor på bästa möjliga sätt.

– Att jag alltid ska stå för det som jag har gjort. (och det jag inte har gjort).

– Att tron på det omöjliga endast sitter i mina begränsade tankar.

– Att ingen framgång kommer utan disciplinerat arbete.
– Paretoprincipen – 20/80 – 20 % av det jag engagerar mig i kommer jag att få 80% avkastning från.

– Att vad som än händer mig har jag mental styrka och kapacitet att klara det, min mor försvann med Estonia, överraskande så klarade jag det väldigt bra, tack vare min förmåga att tänka positivt även i en kaotisk situation.

– Livet är det viktigaste av allt, jag ska vara rädd om människor i min omgivning alla har sina tvivel och mörka dagar.

– Att jag aldrig ska ta något personligt, allt som sker och det jag upplever har en orsak som inte behöver vara mot mig som person.

Så många kloka ord från Kent. Dessa borde vi alla ta efter. Beklagar med din mor. Att alltid göra sitt bästa oavsett vad det är, lever jag väldigt starkt för själv.

– I vilken miljö trivs du bäst? frågar jag.

– Jag trivs bra i de flesta miljöer förutom om det är buller eller för högt ljud. Jag trivs både i staden och på landet. I staden uppskattar jag tidiga morgnar i Uppsala innan staden vaknat är det härligt att gå omkring och känna dofter från konditorier, höra alla ljud och att få se staden i ett ständigt nytt ljus med alla dess små nyanser som ständigt skiftar. Även att kunna gå ner och njuta lite god mat och en öl på uteservering en skön sommar är uppskattat. När det gäller landet trivs jag fantastiskt bra när jag får känna havsluft, vindar och en ändlös horisont, det ger mig en oerhörd frihetskänsla och att jag är en del av en större helhet.

– Vad är du duktig på?

– Jag är mångsysslare och nyfiken på det mesta, så jag vill lära mig om allt och av alla, inget i livet är så oväsentligt att inte lära sig.

– Jag vet att jag är bra på att påverka människor positivt och coacha människor till att tänka nytt, jag hade en coachföreläsning i Ronneby för ca.50 personer i en verkstad som hade beslutats läggas ner. Chefen från verkstaden ringde någon dag efter och undrade vad jag hade sagt till personalen, alla var positivt inställda och den dåliga stämningen var helt borta.

– Jag är disciplinerad och gör det som jag företagit mig att göra.

– Jag har fått eloge för mitt sätt att hålla föreläsningar. (f.d. gymnasielärare, det finns många elever som jag lyft till ett bättre liv).

– Jag är även bra på idrott eftersom motion, träning och kost är en av nycklarna till ett bra, frisk och välmående liv.

Denna fråga är bra att ställa ofta till sig själv. Vad är du bra på?

Fundera någon minut på vad du är bra på innan du läser vidare. 🙂 Det som man är bra på är oftast det man bör jobba med. Givetvis ska man tycka att det är kul också. Jag frågar Kent hur man bryter ett mönster som man ej lycktas bryta. Han svarar:

– För att bryta mönster måste vi först bli medvetna om vad det är vi vill bryta, vilka är fördelarna med att bryta mönstret och vilka är nackdelarna? Medvetenhet om vad du vill och ditt eget jag. Det viktigaste är att ta reda på vad det kommer att ge oss känslomässigt när vi har lyckats bryta ett negativt mönster och vad det ger oss känslomässigt om vi håller kvar i samma negativa mönster.

– Vi vill alla må bra så det är viktigt att må bra och vi mår alla bra av det positiva vi gör därför ska vi fokusera på det som är bra och förstärka det med positiva tankar för att förstärka allt det som vi vill förändra. När alla de positiva känslorna förstärkas, så att det nya mönstret förknippas med en välbehagskänsla. Vi vill alla må bra och gör vi saker för att må bra känner vi framgång och vill fortsätta. Inre framgång föder framgång och motivationen ökar med framgång.

– Bästa tipset till de som vill komma vidare i livet med något och ha en förändring?

– Att komma vidare i livet krävs det alltid någon typ av förändring, hur mycket är du beredd att förändra? Mycket handlar om att bli medveten om sina egna tankar, att skapa en förändring handlar mycket om att sluta med något och börja med något nytt. Mitt bästa tips – Disciplin – skriv ett eget avtal till dig själv, gör en tydlig tidslinje när allt ska vara klart och genomfört.

Bestäm dig klart för vad du vill komma, som att sätta kurs om du ska ut och åka båt, har du inget mål för var du vill hamna kan du hamna var som helst, eller ännu värre du kan hamna vid ett mål någon annan har satt. Hur stark är känslan för att komma vidare? Ibland måste vi lämna något för att uppleva något nytt, återigen så kommer vi ingenstans på vår färd om vi inte släpper förtöjningarna och hissar ankaret.

Lite frågor att ställa dig själv:
Var vill jag hamna?
Hur ska jag ta mig dit?
När ska jag vara där?
Vad kommer jag att uppleva när jag har kommit fram?
När ska jag börja?
Vad ska jag sluta med/börja med?
Ta ett steg varje dag mot den förändring som du vill ha – disciplinerat, det är endast du själv som kan vara och utföra, jämför dig aldrig mot andra och det sista – GE ALDRIG UPP.

Jag gjorde nyligen ett blogginlägg om utbrändhet.                                                        Vad har du får råd att ge till de som är utbrända för att komma tillbaka?

– När det gäller utbrändhet så har jag en egen personlig erfarenhet. Jag drabbades av utbrändhet under en tid när allt flöt på i ett ohyggligt tempo, en dag föll jag ihop med ångestattacker hemma på vardagsrumsgolvet, inget jag vill uppleva igen och inget jag vill någon ska råka ut för.

– Mitt råd till utbrända – JACKA UR ALLT. Slow Down!!!
Under min tid av utbrändhet läste jag till Mentaltränare, det bästa jag någonsin gjort. Stäng av datorer, TV, mobiltelefoner, informera alla i din omgivning om läget. Som utbränd förlorar man orken och lusten till saker man slutar tänka förnuftigt och klart. Som utbränd behöver vi återkomma till naturen, vila, promenader, fysisk träning, närorik kost och återigen medvetenhet om vad du har gjort för att komma in i tillståndet utbränd. Fokusera på att gör en sak åt gången, meditera samtidigt, gör det viktigaste först. Mentalträning, Mindfulness är bra vid utbrändhet.

– Livet efter en utbrändhet kan bli mer levande än innan, så se utbrändheten som en reaktion från ditt undermedvetna att du lever på ett sätt som kan ta livet av dig, utbrändheten är din varningsklocka. Gör processen till ett återkommande positivt, undvik medicinering, det ger bara sur eftersmak och biverkningar som du inte vill ha, du vill återkomma och bli bra men inte på bekostnad av andra nedsättningar.

Varför ska man välja just dig för Coachning? Vad skiljer dig från andra?

– Det som skiljer min Coachning från annan coachning är att jag har integrerat mentalträningen i coachningen, mentalträningen är förkrossande effektiv och med mina personliga erfarenheter har jag en klar förståelse för var mina klienter befinner sig. Första sessionen mest är inriktad på om klienten behöver mentalträning eller coachning. Med erfarenhet ser jag att de flesta som kommer är i behov av mentalträning och därefter coachning. Mentalträningen bygger upp den mentala styrkan och coachningen är utmanande och mentalt krävande. Min coachning är resultat inriktad och är en utvecklingscoachning till att skapa självinsikt till egen personlig utveckling.

Kent och jag pratar om hur midsommar har varit och han berättar för mig att han har ett residens ute vid Östhammarskusten, där han har en båt för att komma ut på havet. Han tillbringade sin midsommar där med grannarna inom området.     Han tycker att det var en behaglig midsommar, trevlig och med intressanta konversationer. På midsommardagen tog han sin båt och åkte in till Östhammar, åt en god mat och njöt av dagen. Träffade intressanta människor. Det låter som en skön Midsommar!

Många singlar tycker att det är jobbigt att vara singel på Midsommarafton, Nyårsafton, Alla hjärtans dag och på fester. Vad har du för råd att ge till dom? frågar jag vidare.

– Till er alla som känner er ensamma, det är helt ok. Alla känner ensamhet och tomhet, även de som har förhållande, det är därför de köper nya saker som ett surrogat för den tomma känslan som kommer när vi känner oss ensamma. Finn er i känslan och gör något kreativt, det handlar om att vara medveten om sina känslor och vad vi tänker som påverkar oss, så länge vi är upptagna med att göra något har vi inte tid att tänka på ensamhet.

– Ensamhet är som din egen skugga, den finns alltid med dig men du reflekterar bara på den om du fokuserar dig på den, bryr du dig inte i den så uppfattar du den inte. Och att försöka jaga den för att få fatt i den kommer den alltid att gäcka dig, ignorera den och gå iväg, den kommer alltid att finnas med dig men aldrig besvära dig. Att vara singel/ensam på högtider – sanningen är att högtider inte har något med ensamhet att göra, ensamhet är bara en negativ tankeström, inget som är beständigt, ibland kan vi vara ensamma utan att vi känner oss ensamma, ändå är vi ensamma.

Är du rädd för något och i så fall vad? undrar jag.

– Jag har en rädsla och det är att stå vid ett stup och se ner flera hundra meter, helt ok om jag är fast i en lina, men att sitta vid en klippavsats och dingla med benen är inte min önskedröm.

Kent fortsätter…

– Annars har jag inget att vara rädd för, jag bor i ett av planetens bästa (lugnaste) länder, tyvärr skapar denna trygghet rädda människor. Personligen har jag mött så många rädslor som jag har tagit mig igenom, det har varit viktigt för mig att ”ta mig igenom”, det gör att jag inte räds för fler saker att ta mig igenom.
Genom att våga göra saker utökas bekvämlighetszonen. Hade jag rundat och fegat ur hade jag aldrig utvecklats till att våga bryta mönster och att komma vidare. Vår rädsla är vårt inbyggda system för flykt.

– Vi har alla våra bekvämlighetszoner, när vi är inom dessa känner vi oss trygga. Den största rädslan vi har vågar vi inte möta, när vi väl har mött den rädslan och känslan kommer vi att bli helt orädda inför vad vi kommer att möta i livet. När vi blir medvetna om att livet inte är något vi ska ta för givet och att allt på planeten har samma värde samtidigt som vi lugnt kan konstatera att vi alla är lika ynkliga inför döden, kan vi se att vår tid på planeten är att tjäna andra och vara en god människa.

Vi börjar prata om intressen och jag frågar Kent vilka intressen som han har. Han svarar att i första hand är det hans barn, att de har det bra och mår bra. Därefter kommer vänner och människor som står honom nära. Han inriktar sitt intresse mot människor och säger att det materiella egentligen inte har så stort värde. Att de bara är en bonus i livet som vi ska vara tacksamma över att få låna.

Kent berättar vidare att Naturvetenskap kommer sen. Neurovetenskap hur vår hjärna fungerar om dess plasticitet, celler och signalsubstanser. Kvantmekanik och Astronomi ett holistiskt universum. Han säger att med mycket kunskap klarnar bilden av hur allt har en kausalitet, mikrokosmos och makrokosmos har samma grundfunktion. Människan är en väldigt komplex varelse och varje människa är ett eget litet universum.

Om du hade makt att förändra en endaste sak på jorden. Vad skulle du förändra då? frågar jag.

– Jag skulle vilja skapa ett paradigmskifte i människor medvetenenhet att allt inte är som de tror och att få människor att inse värdet av att vårda vår planet, att krig inte är lösningen på fred och att vi alla har samma ursprung, vi består alla av komponenter från vår planet, vi är alla en och samma enhet, vi är planeten, genom att göra åverkan på vår planet eller andra människor gör vi indirekt påverkan på oss själva.

Har du gjort några misstag i ditt yrkesliv?

– Jag är tacksam över alla misstag som jag begått, har jag inte gjort några misstag så har jag bevisligen inte gjort något överhuvudtaget. Jag kommer inte på några direkta misstag precis nu, inget jag fokuserar mig på, jag lär av misstagen och försäkrar mig om att jag gjort något som inte var lyckat, fokuserar om på att göra annat och göra det bättre.

Vad är det svåraste som du har gjort i livet? frågar jag vidare.

– Inte heller här är det något jag reflekterar över, livet bara är, varken mer eller mindre. Jag tror inte att jag har tänkt tanken på att något har varit svårt, jag har bara genomfört. Vid närmare eftertanke så har jag korrigerat mitt tänkande vid svårigheter, de gånger jag konstaterat att det är svårt har jag fokuserat mig mer och genomfört. Skulle jag ha fokuserat på att något är svårt hade fokus hamnat på ett misslyckande.

Dina tre största hjältar i livet och varför?

– Det märkliga med hjältar är att de inte finns, de som hyllas som hjältar ser sig sällan själva som hjälte. Jag har en hjälte i livet, det är min mor som försvann med Estonia. Alltid positiv och glad och tjänade andra utan att klaga. Hon hade TBC när hon var ung och blev ofta lungopererad, sen hade hon mer åkommor, men aldrig någon klagan, bara ett positivt tänkande och en coachande attityd till människor i sin närhet, hon fick människor att växa. Så jag har mer tanke på de ”vardagshjältar” som förblir anonyma, det är de som är de riktiga hjältarna.

När du var barn, vilket yrke ville du bli som stor?

– Svår fråga, tror inte jag hade något speciellt önskeyrke – fotbollsproffs (om det nu är ett yrke). Det jag vet var att jag hamnade på Scanditronix vid tillverkning av cyklotroner och microtroner (partikelfysik).
Fick en stark längtan till att bli flygtekniker – blev flygtekniker på SAS.
Fick en stark längtan att bli lärare – utbildade mig och blev gymnasielärare.
Fick en stark längtan att bli coach och mentaltränare – utbildade mig och blev mentaltränare/coach.
Mitt liv har varit – Motiv (tanke) – action = Motivation – Framgång föder Framgång allt kommer från en inre vilja till förändring och att göra något nytt.
All förändring startar med en tanke som manifesterar en känsla som omedvetet påverkar dagliga handlingar. Mao. Jag är mentaltränare och har mycket av min förmåga att tacka min mor för. 

Många tips och råd har vi fått och jag kommer själv att läsa mitt inlägg igen. Vill ni ha kontakt med Kent så gå in på hans hemsida: http://www.kentpalmgren.se

Jag vill tacka dig Kent för alla fina och långa svar och önskar dig en fantastisk sommar!

Jag brukar ibland avsluta mina inlägg med ett citat men jag tycker vi har fått så många bra tips och förhoppningsvis nya tankar från Kent så jag vill avsluta med några råd från mig också:

Gör en analys av ditt nuläge! Hur ser ditt liv ut just nu?
Inventera dig själv och dina relationer, din hälsa, fritid, jobb och livskvalitet.

Kartlägg din egen kompetens. Fundera över vad du vill och gör en handlingsplan. Staka ut vägen med delmål, både stora och små. Gör något kul när du uppnått ett mål för att behålla motivationen. Men det är också viktigt att fokusera på målet.

LYCKA TILL!

KRAMAR FRÅN ER SARA.

%d bloggare gillar detta: